Je hoort de vraag best vaak, of de catering wel geregeld is. Maar wat is nou eigenlijk precies catering? Je kunt catering prima omschrijven als maaltijdvoorziening of de levering van maaltijden. De Engelse term staat letterlijk voor het eten en drinken voor bedrijven in bedrijfsrestaurants, evenementen of feesten. Catering is geen horeca dus en catering is tegenwoordig veel meer dan het aanbieden van ietwat kleffe broodjes die met plastic omwikkeld zijn.

Catering heeft een steeds bredere betekenis gekregen

Catering heeft in de loop der jaren wel een bredere betekenis gekregen en is in feite alles wat geen horeca is maar wel te maken heeft met het aanbieden van eten en drinken. Als gasten komen om te eten en te drinken of te slapen is sprake van horeca. Catering is dus van toepassing op werk, sport, zieken- en verzorgingshuizen, vliegvelden, de trein, de opvang van asielzoekers, de gevangenis en de bibliotheek om maar een paar te noemen. Daarnaast is er nog party- of eventcatering.

Catering

Contractcatering is een veel voorkomende vorm van catering

In Nederland is contractcatering een veel voorkomende vorm van catering. Vaak vindt de uitvoering dan ook plaats bij de opdrachtgever. Catering kent andere prijzen dan de horeca, Doorgaans wordt een mix van sociale prijzen toegepast op met name de eerste levensbehoeften in de vorm van brood, beleg en melk. Voor de wat luxere producten komt de prijs van catering dichter in de buurt van de horecaprijzen.

Veel meer dan een in plastic verpakt broodje kaas

Gaandeweg is catering en dan speciaal onderwijs- en bedrijfscatering wel dichter naar de horeca toegegroeid. Catering heeft zich sterk ontwikkeld en is luxer, creatiever en gezonder geworden. Catering is al lang geen in plastic verpakt broodje kaas meer. Om die reden wijken bedrijven nogal eens af van de term catering en noemen zij zichzelf liever foodservice-organisaties. Dit omdat ze dus af willen van het imago van dat verpakte broodje kaas.

Driehoeksverhouding opdrachtgever, gast, cateraar

Om het verschil tussen catering en horeca gemakkelijker te duiden kun je aan een driehoeksverhouding denken. Catering vindt plaats bij een ander en in opdracht van een ander. Er is dus sprake van een driehoeksverhouding tussen opdrachtgever, gast en het bedrijf dat de catering verzorgt. Aan de andere kant zijn er cateraars die juist graag weer teruggrijpen op het gebruik van het woord catering, omdat er ondertussen zoveel verschillende benamingen zijn, dat veel mensen het allemaal echt niet meer zo goed weten. Bij catering heeft iedereen in elk geval wel een duidelijk beeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *