Shisha smaken

Om te beginnen wat is een waterpijp? Een waterpijp, oftewel shisha, is een apparaat waarmee je waterpijptabak en/of kruidenmengsels kunt roken. In Nederland wordt dit vooral gebruikt onder de jongeren. In andere landen zoals Libanon, Egypte en Saudi-Arabië is waterpijp een traditionele manier van het roken van tabak. Deze kunnen thuis gebruikt worden, maar ook in shisha-lounges. Inmiddels is het aantal soorten shisha’s en de shisha smaken heel uitgebreid.

Soorten smaken

Er zijn verschillende soorten rookwaar en shisha smaken. Namelijk gearomatiseerde waterpijp tabak, niet gearomatiseerde waterpijp tabak, kruidenmengsels, vruchten mengsels, aromatische stoomsteentjes en wiet of hasj.

Gearomatiseerde waterpijp tabak bestaat uit een combinatie van tabak met stroop, honing, sap uit suikerriet en smaakstoffen. Dit kan ook diverse fruitsoorten en kruiden bevatten. Het bevat nicotine.

Niet gearomatiseerde waterpijp tabak is de traditionele soort dit bestaat uit gedroogde tabaksbladeren en hier zit ook nicotine in. Voor deze bladeren gerookt worden worden deze nat gemaakt.

Kruidenmengsels en vruchten mengsels bevatten vaak hetzelfde als de gearomatiseerde waterpijp tabak, alleen deze bevat geen nicotine en tabak.

Aromatische stoomsteentjes zijn steentjes waar geurstoffen overheen zitten. Deze verdampen zodra ze verhit worden. Deze steentjes worden verkocht zonder nicotine en zijn verkrijgbaar in diverse smaken.

Als laatste kan er ook wiet of hasj gerookt worden met een waterpijp.

Tegenwoordig zijn er enorm veel smaken verkrijgbaar. Je kunt terecht bij een shisha shop en zij hebben een heel groot aanbod van diverse smaken. Hierdoor zit er altijd een smaak bij die de klant lekker vindt. Deze kan vaak van tevoren geprobeerd worden.

De effecten van waterpijp

Hieronder staan een aantal effecten op een rijtje die shisha heeft.

Als eerste zorgt shisha roken voor een verhoogde hartslag. Dit komt alleen voor als je shisha rookt met nicotine. Bij het roken van enkel mengsels is dit geen effect. Als tweede zorgt shisha met nicotine voor een verhoogde bloeddruk. De ademhaling wordt versneld na gebruik van alle soorten shisha. Als laatste zorgt shisha roken voor een slechtere werking van de longen. De kracht waarmee je uitademt zal afnemen, omdat er rook komt in de long vertakkingen. Een groot voordeel ten opzichte van sigaretten is dat je shisha niet over de longen rookt. Bovendien zijn de risico’s een stuk kleiner als je shisha zonder nicotine rookt.

Verslaving

Hoe groot is de kans op verslaving nou eigenlijk? Het roken van een shisha met nicotine is net zo verslavend als het roken van sigaretten. Dit omdat nicotine nou eenmaal een erg verslavende stof is. Daarom wordt het over het algemeen aangeraden om shisha zonder nicotine te roken. Op deze manier hoef je niet zo bang te zijn voor de effecten als bij sigaretten. Roken blijft echter ongezond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *